Koopgids voor een roeitrainer
Roeitrainers leveren één van de meest complete aërobe activiteiten en zijn daarom fitnessapparaten met vele en gevarieerde voordelen:
- · Ze garanderen een training met een beperkte impact op de gewrichten van de benen.
- · Ze geven vorm aan de spieren, versterken de cardiovasculaire werking en verhogen het uithoudingsvermogen.
- · Ze trainen een groot deel van het lichaam: schouders, armen, benen, billen, buik en rug.
- · Ze zorgen voor een geweldige calorieverbranding en dragen uitstekend bij aan gewichtsverlies.
- · Ze werken intensief en efficiënt aan het uithoudingsvermogen tijdens het trainen.
- · Zoals elke aërobe activiteit verbeteren ze de longen, het hart en de bloedsomloop.
- · Men kan er de prestaties mee controleren en zijn/haar trainingstempo mee aanpassen.
- · Ze creëren geen spanningen op de rug of de gewrichten.
- · Ze verhogen de hoeveelheid endorfine die vrijkomt in het lichaam, wat stressreducerend werkt.
- · Ze verbeteren de mobiliteit en ontwikkelen een correcte houding.
Wanneer men een roeitrainer koopt, moet men rekening houden met bepaalde technische aspecten van het apparaat zoals de kenmerken en de functies ervan:
- 1) Type roeitrainer volgens het weerstandsysteem
- 2) Type roeitrainer volgens de structuur
- 3) Afmetingen
- 4) Maximale gewicht
- 5) Console en programma's
1) Type roeitrainer volgens het weerstandsysteem
Roeitrainer met hydraulische weerstand: De weerstand van een roeitrainer met hydraulische weerstand wordt opgewekt door een vliegwiel met schoepen dat in een watertank zit. Terwijl je aan het stuur trekt om te trainen, zullen deze schoepen draaien en de weerstand genereren, waardoor je bovendien het gevoel krijgt dat je écht aan het roeien bent. De tank kan met meer of minder water worden gevuld om de weerstand aan te passen.
Roeitrainer met luchtweerstand: De weerstand van een roeitrainer met luchtweerstand wordt opgewerkt door een vliegwiel dat lijkt op de wiek van een ventilator. Wanneer je aan het stuur trekt, gaat deze wiek draaien en creëert deze een weerstand tegen de wind. Hoe sneller en harder je dus remt, hoe groter de weerstand zal zijn die je opwekt. Op die manier kan je de weerstand van de training op elk moment controleren. Net zoals de roeitrainer met hydraulische weerstand krijg je ook hier het gevoel dat je écht aan het roeien bent.
Roeitrainer met magneetweerstand: De weerstand van een roeitrainer met magneetweerstand wordt opgewerkt door een aantal magneten die remweerstand bieden in een vliegwiel, wat zorgt voor een constante, stille en zachte training. Bij dit type roeitrainer wordt de weerstand aangepast met de afstand van de magneten tot het vliegwiel.

2) Type roeitrainer volgens de structuur
Roetrainer met centrale trekbeweging: De roeitrainer met centrale trekbeweging maakt gebruik van een unieke trektechniek omdat je naar je toe trekt met één enkele handgreep. De beweging van de handgreep wordt niet geleid en garandeert een symmetrische trekbeweging, wat zorgt voor een vloeiende training.
Roeitrainer met gekruiste trekbeweging: De roeitrainer met gekruiste trekbeweging maakt gebruik van twee handgrepen, en de beweging verloopt gekruist. De beweging wordt gedeeltelijk geleid want de baan van de handgrepen wordt vooraf bepaald. Het voornaamste doel is om de roeitechniek in een roeiboot te verfijnen.
Roeitrainer met gekruiste en cirkelvormige (Scandinavische) trekbeweging: De Scandinavische roeitrainer maakt, net zoals de roeitrainer met gekruiste trekbeweging, gebruik van twee handgrepen. Het verschil tussen beiden zit in het feit dat de beweging volledig geleid is aangezien de baan van de handgrepen ook vooraf wordt bepaald. Hier is het doel ook om het roeien in een roeiboot te simuleren.
De roeitrainers met centrale trekbeweging werden ontworpen om een complete cardio-training uit te voeren en die in elk trainingsschema te integreren terwijl de gekruiste en de Scandinavische roeitrainers het doel hebben om de gebruiker het roeien in roeiboten te laten simuleren en hem/haar te laten trainen voor wedstrijden. Vandaar dat je, afhankelijk van je doel, geïnteresseerd kunt zijn om voor de ene of de andere te kiezen.
3) Afmetingen
Voordat je voor het ene of het andere model kiest, kijk je best eerst naar de afmetingen om zeker te zijn dat je over voldoen ruimte beschikt.
Sommige modellen, zelfs de inklapbare, zijn heel robuust.
4) Maximale gebruikersgewicht
Net zoals alle andere cardio-apparaten beschikken de roeitrainers ook over een maximaal gewicht dat ze kunnen dragen.
Het is belangrijk dat je deze limiet respecteert om een goede werking te garanderen op lange termijn, en om er zeker van te zijn dat de workout zo efficiënt mogelijk is.

5) Console en programma's
De console geeft relevante informatie weer: trainingsduur, tempo, routes, aantal calorieën, enz. Met deze gegevens kan je een opvolging doen en je vooruitgang in de oefeningen te weten komen. De console van een roeitrainer beschikt ook over verschillende trainingsprogramma's om de workout levendiger en aantrekkelijker te maken.
De informatie en de programma's variëren naargelang het roeitrainermodel.