Koopgids voor een krachtstation
Een krachtstation kiezen dat past bij je behoeften, ruimte en doelstellingen, is heel belangrijk. Hieronder geven wij je een reeks punten met hun bijbehorende indicaties die kunnen dienen als gids voor de aankoop van je krachtstation:
- 1) Oefeningen
- 2) Gewichtenkolom
- 3) Structuur en stevigheid
- 4) Instellingen en comfort

1) Oefeningen
Afhankelijk van het model kan het krachtstation meer of minder oefeningen bieden, zowel voor het onder- als voor het bovenlichaam. Een aantal van de stations die deze apparaten kunnen bieden zijn: De hoge pulley, de lage pulley, de butterfly, de bicepstrainer, de bench press, de rekstok of Latissimus, de Leg Lever.
- De hoge pulley: Om de rug en de schouders op een precieze en efficiënte manier te trainen.
- De lage pulley: Om de benen (bilspieren) te trainen maar wordt ook gebruikt om de rug, de monnikskapspier (musculus trapezius), de triceps en de deltavormige spieren (musculus deltoideus) te trainen.
- De butterfly: Om te borst te trainen, vooral de borstspieren.
- De bench press: Om de borstspieren, de schouders en de deltavormige spieren te trainen.
- De Leg Lever: Om de quadriceps, het buigen en strekken van de benen te trainen.
Dankzij deze werkstations kan men verschillende oefeningen uitvoeren. Hieronder enkele voorbeelden:
- Onderlichaam:
- · Stretchoefeningen voor de onderrug.
- · Buigoefeningen voor de romp om de buikspieren te trainen met de hoge pulley.
- · Stangoefeningen om de bilspieren te trainen.
- · Stangoefeningen om de quadriceps te trainen.
- · Stangoefeningen om de tweehoofdige kuitspier (musculus gastrocnemius) te trainen.
- Onderlichaam:
- · Tricepsoefeningen in hoge pulley.
- · Bicepsoefeningen in lage pulley.
- · Stangdrukoefeningen voor de borstspieren.
- · Stangdrukoefeningen voor de borstspieren.
- · Hoge elevatieoefeningen om de deltavormige spieren te trainen.

2) Gewichtenkolom
Alle krachtstations hebben een gewichtenkolom met gewichtschijven. Deze kolom bevindt zich aan de achterkant van het apparaat en met minder of meer gewicht in functie van het model kan je een vaste weerstand instellen voor de training. Die weerstand kan je op elk moment wijzigen naargelang je doelstellingen en behoeften. Als je doelstellingen je eenmaal duidelijk zijn, kan het zijn dat je meer geïnteresseerd bent in een krachtstation met een min of meer complete gewichtenkolom.
3) Structuur en stevigheid
Het materiaal waaruit het krachtstation is vervaardigd, bepaalt de stevigheid van het apparaat. Hoe steviger de structuur, hoe stabieler en comfortabeler de training zal zijn. Voor een optimale workout moet men ook rekening houden met het maximale gewicht dat het krachtstation kan ondersteunen.
4) Instellingen en comfort
Opdat de oefening zo comfortabel en efficiënt mogelijk zou verlopen, moet het krachtstation verschillende instellingen bieden, vooral van het zitvlak. De meeste professionele krachtstations die ontworpen werden voor een regelmatige training bieden je deze optie waardoor elke beweging met comfort en precisie wordt uitgevoerd.