Wat is een cardio-apparaat?
Cardio-apparaten zijn fitnessapparaten die, door constant gebruik, de conditie en de gezondheid helpen verbeteren. Men kan ze in elk fitness- of sportcentrum terugvinden en er bestaan verschillende soorten cardio-apparaten zoals roeitrainers, loopbanden, hometrainers, crosstrainers, ligfietsen en speedbikes of spinningbikes tot zelfs aquafitnessapparaten, trilplaten, steppers of pingpongtafels.
Al deze apparaten bevorderen de spiervorming en helpen vet te verbranden maar elk apparaat is ontworpen om een concrete activiteit uit te voeren en om één of verschillende specifieke zones van de spieren van het lichaam te trainen. Als u eraan denkt om een cardio-apparaat aan te schaffen om thuis te trainen, moet u rekening houden met het soort oefening dat u wilt uitvoeren, met uw persoonlijke doelstellingen en ook met de spierengroep die u het meest wilt trainen. Hoe meer cardio-apparaten u kunt gebruiken in uw routines, hoe completer de trainingen zullen zijn en hoe meer voordelen u zult verkrijgen.
Maar welk apparaat u ook kiest, u kunt altijd de intensiteit ervan aanpassen aan uw lichamelijke conditie of trainingsniveau, en elk van uw oefeningen bekijken of analyseren dankzij de informatie op de console, die zeer interessante gegevens verzamelt zoals snelheid, tijd, afstand, het aantal verbrande calorieën, enz. Functies die variëren volgens het soort apparaat en het assortiment.

Waarom een cardio-apparaat voor thuisgebruik kopen?
Een klein fitnesscentrum of een cardio-apparaat in huis hebben, geeft u heel wat comfort en trainingsvrijheid want u kunt het apparaat gebruiken en de spiergroepen trainen wanneer u maar wilt op de meest geschikte momenten om te trainen (bij het opstaan, vóór het eten of 's avonds net vóór het slapengaan) en zonder dat u hiervoor naar een ander centrum hoeft te gaan of afhankelijk bent van de tijd of een uurrooster.
Een ander voordeel van het hebben van uw eigen cardio-apparaat bij u thuis is dat u gepersonaliseerde routines kunt creëren en een uitgebreide monitoring kunt doen van uw activiteiten door ze te analyseren met de gegevens die bij elke sessie verzameld worden. Afhankelijk van het merk en het model kunt u het apparaat ook synchroniseren met uw iPhone, iPad, iPod, smartphone of tablet en interactieve trainingen uitvoeren, individueel of met andere gebruikers dankzij de compatibiliteit van bepaalde modellen met specifieke apps. Bovendien kunt u de training combineren met andere dagelijkse activiteiten zoals het lezen van de krant, het checken van uw mobiele telefoon of het televisiekijken.

Belangrijke elementen voor het kiezen van een cardio-apparaat
- 1) Gebied van het lichaam dat men wil trainen
Het eerste wat u moet beslissen voordat u voor de éne of de andere soort cardio-apparaat kiest, is welk gebied van het lichaam en welke spieren u wilt trainen, aangezien elk cardio-apparaat specifiek ontworpen en ontwikkeld is om een verschillende spierengroep te versterken.
Met een loopband traint men niet dezelfde spieren als met een roeitrainer. Met beide apparaten traint men een grote hoeveelheid spieren van het lichaam maar de loopband traint voornamelijk het onderlichaam (benen, quadriceps en billen) en de roeitrainer traint voornamelijk het bovenlichaam (armen, schouders en borstspieren).
- 2) Intensiteit van de training
Nadat u bepaald heeft wat voor cardio-apparaat het best bij de activiteit past die u wenst te realiseren en bij het deel van het lichaam dat u wenst te trainen, moet u rekening houden met het gebruik van het apparaat. Als u denkt dat u minder dan 7 uur per week zult trainen, dan zal een cardio-apparaat voor thuisgebruik voldoende zijn maar als u van plant bent om het apparaat op een intensievere manier te gebruiken of als het zal gebruikt worden door meerdere gebruikers, dan raden wij u een semiprofessioneel of professioneel apparaat aan dat dit trainingsniveau ondersteunt.
Afhankelijk van het soort apparaat, zult u ook rekening moeten houden met de maximale snelheid bij een loopband, met het gewicht van het vliegwiel en met het remsysteem bij een crosstrainer of bij een spinningbike, enz. om het vermogen van het apparaat te kennen en om te weten of het past bij wat u zoekt.
- 3) Extra functies
Nadat u beslist heeft over het soort cardio-apparaat en het beoogde gebruik, raden wij u aan om alle secundaire functies te evalueren die variëren per merk en model, zoals de afmetingen van het apparaat of de functies van de console (soort scherm, aantal programma's, compatibiliteit met Apple- of Android-apparaten en -apps om interactieve en veel meer visuele trainingen uit te voeren, enz.)
Hoewel deze kenmerken en functies bijkomende elementen zijn, kunnen een aantal van deze details een model meer of minder compleet maken, d.w.z., die die de prestaties van de fitnessapparaten verbeteren en meer gevarieerde trainingen garanderen vanuit het comfort van uw eigen huis.