Sporthorloges en hartslagmeters

Kies het sporthorloge of de hartslagmeter die het beste bij u past

Alles zien
Sporthorloges en hartslagmeters

Categorieën Sporthorloges en hartslagmeters

Topmerken Sporthorloges en hartslagmeters

Wat is een hartslagmeter of sporthorloge?

Een hartslagmeter of sporthorloge is een toestel dat de hartslag in real time meet van diegene die het gebruikt. Deze horloges zijn essentieel, zowel voor de meest veeleisende atleten als voor de amateurs omdat deze hen helpen om zich binnen de gepaste limieten van het aantal slagen te blijven voor een optimalere training.

Vandaag zijn de hartslagmeters geëvolueerd als gevolg van de opkomst van nieuwe sporten. Nu bestaat er een uitgebreid gamma aan nauwkeurige en intelligente hartslagmeters met tal van functies zoals calorieverbruik, prestaties, snelheid, afstand, loopcontrole, trainingsbelasting, trainingsintensiteit... Allemaal met het doel om de gebruikers te helpen om hun trainingen te verbeteren en te optimaliseren.

Er bestaan heel wat verschillende sporthorloges, allemaal met hun eigen kenmerken en sommige algemene. Voor de ene of de andere hartslagmeter kiezen, zal in grote mate afhangen van de sport die u doet, van uw vooropgestelde doelstellingen en van de gegevens die u wenst te verkrijgen om uw training te meten.

hartslagmeter

Waarom een hartslagmeter of sporthorloge?

U tot het maximum drijven tijdens uw training of trainen in extreme omstandigheden betekent niet dat u het meeste haalt uit uw training.

Iedereen, ongeacht hun trainingsniveau, moet op de juiste intensiteit trainen. Om dit te bereiken, moet men een hartslagmeter gebruiken die de hartslag op elk moment meet omdat dit ons helpt om binnen onze limieten te trainen waardoor we het meeste uit onze training halen.

Door aan sport te doen op het juiste intensiteitniveau wordt de efficiëntie van de training verhoogd en krijgt u bovendien een beter inzicht erin. U kunt er ook de limiet van uw lichaam mee leren kennen, waardoor u mogelijk letsel kunt voorkomen.

Bovendien geeft het trainen met een sporthorloge u de kans om informatie te verzamelen en te analyseren over de gerealiseerde inspanning, de intensiteit en de duur van de workout, het herstel, enz. U verzamelt gegevens over uw training om die daarna te analyseren met gratis software die wordt aangeboden door verschillende merken zoals Suunto, Polar of Garmin. Op die manier kunt u uw gegevens analyseren en de aspecten van de training leren kennen waaraan u moet werken.

hartslagmeter

Belangrijke elementen voor het kiezen van een hartslagmeter of sporthorloge

 • 1. SOORT SPORT

  Er zijn heel wat modellen op de markt die ontworpen zijn om zich aan te passen aan de populairste sporten. Het eerste wat u dus moet doen is denken welke sport u gaat beoefenen: lopen, fietsen, outdoor, fitness, multisport, enz.

  Elke sport heeft zijn eigen karakteristieken en bijgevolg, verschillende punten om te meten. Als uw training gebaseerd is op lopen, dan moet u verschillende punten meten zoals bijvoorbeeld: snelheid, afstand, hartslag, uithouding, enz. Als uw sport, daarentegen, het fietsen is, zult u o.a. de cadans, snelheid, afstand, enz. willen meten.

  Daarom is het belangrijk om in de eerste plaats te bepalen welke sport of welke sporten u gaat beoefenen.

 • 2. TRAININGSNIVEAU

  Wat is uw voorbereidingsniveau? Wat zijn uw doelstellingen? En om die te bereiken, wat voor gegevens moet ik meten? Op basis van uw doelstellingen bepaalt u uw punten die u moet meten om uw training te optimaliseren om dergelijke doelstellingen te bereiken.

  Vandaar is de tweede stap: reële doelstellingen en de nodige punten om ze te bereiken, analyseren.

  Wil ik alleen de snelheid en de afstand meten tijdens het lopen? De cadans tijdens het fietsen? Of wil ik in elk geval mijn training 100% plannen, controleren en analyseren?

  In het antwoord zullen we zien of we een eenvoudigere hartslagmeter nodig hebben of één met meer functies.

 • 3. COMPATIBELE ACCESSOIRES

  Van zodra we weten welke sport we gaan beoefenen en we onze reële doelstellingen voor ogen hebben, moeten we de waaier aan hartslagmeters die we tot onze beschikking hebben, evalueren. Eén van de interessante punten bij het kiezen van een hartslagmeter of sporthorloge is van bij het begin nagaan welke accessoires compatibel zijn. We moeten er rekening mee houden dat we vandaag een amateurloper kunnen zijn en dat we geen hartslagmeter nodig hebben met veel technische kenmerken. Langs de andere kant kan het zijn dat we morgen beslissen dat we onze fietstraining willen uitbreiden. Als we van bij het begin deze mogelijkheid hebben geëvalueerd, kunnen we dezelfde hartslagmeter gebruiken en een accessoire toevoegen voor die nieuwe sport.